ałko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.
Dla każdego ważne jest odżywianie
Odżywianie, to ważny element naszego codziennego życia. Wybierając kuchnię i przepisy wegetariańskie oraz kuchnię i przepisy wegańskie trzeba zdawać sobie z tego sprawę, że niedobór produktów mięsnych i tłuszczu trzeba zastąpić innymi produktami, o podobnych wartościach. A wszystko po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników, które są niezbędna dla naszego organizmu. Najbardziej trudna do prowadzenia jest kuchnia wegańska i tu osoby będące weganami muszą się nieźle nagimnastykować, aby stworzyć zdrowe dla siebie menu.
Warzywa i owoce a szczególnie rośliny
Alternatywą do tradycyjnej diety mięsnej jest swobodne przejście na posiłki jarskie. Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie z zasady diametralnie różnią się od tych tradycyjnych. Jednak niespożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego nie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.